- Stöd och kunskap för samverkan – sammanhållen vård och omsorg
- Stöd och kunskap för kompetens och kunskapsbaserad praktik
-
Stöd och kunskap förebyggande och delaktighet
- Processtöd för socialtjänst och primärvård för sammanhållen vård och omsorg tillsammans med äldre personer – KOMPASS
- Nätverk för chefer förebyggande verksamhet
- Stöd till utveckling av öppen/förebyggande verksamhet
- Brukarstyrd tjänsteutveckling, delaktighet
- Samskapad samverkan för att förebygga försämrad hälsa hos äldre – ett deltagande aktionsforskningsprojekt – SAMSAS
- Samarbete kring stöd för förebyggande egenvård i hemmiljö för sköra äldre personer – STEG
- Omställning nya Socialtjänstlagen
- Spridning av kunskap samt lärande nätverk
- Regional samverkan
- Avslutade arbeten
- Vårt arbete
- Stöd och kunskap förebyggande och delakt...
- Befintlig sida: Processtöd för socialtjänst och primärvå...
Processtöd för socialtjänst och primärvård för sammanhållen vård och omsorg tillsammans med äldre personer – KOMPASS
FOU nu har tillsammans med länets övriga äldre-FoU:er samt Akademiskt Primärvårdscentrum beviljats ett anslag för ett fyraårigt projekt som en del i arbetet med att bidra till omställningen mot en God och Nära vård och omsorg.
Projektet "KOMPASS: Kommuner och Primärvård i Aktionsforskning Samskapar med Seniorer – Utveckling och utvärdering av en praktisk guide för att samskapa sammanhållen vård och omsorg" startade våren 2024 och pågår under fyra år. I KOMPASS medverkar primärvård, äldre personer samt socialtjänst från Sigtuna, Täby, Tyresö och stadsdelen Hägersten-Älvsjö. Arbetet tar avstamp i målet att invånare ska vara aktiva medskapare i utvecklingen mot en sammanhållen vård och omsorg.
Projektet har två parallella spår:
- bidra till utvecklingen av en mer sammanhållen vård och omsorg genom samskapande i lokala kontexter, där kommun och primärvård arbetar ihop med äldre personer för att ta fram lösningar på olika samordningsbehov.
- bygga ny kunskap om hur samskapande metoder kan användas av kommuner och primärvård som vill utveckla en mer sammanhållen vård och omsorg tillsammans med äldre personer.
Projektet genomförs i tre delstudier som bygger på varandra:
- Undersökning av vilket stöd som socialtjänst och primärvård behöver för att samskapa, testa och följa upp förbättringar av sammanhållen vård och omsorg. Inom delstudien kommer de samordnande funktionerna inom socialtjänst och primärvård (GSA) i fyra kommuner samskapa lösningar för en mer sammanhållen vård och omsorg tillsammans med äldre personer med stöd av forskare. Under delstudien undersöks vilket stöd som de samordnande funktionerna behöver.
- Utveckling av en praktisk guide för att stödja lokala aktörer att samskapa, testa och följa upp sammanhållen vård och omsorg. Innehåll och format för guidens praktiknära processtöd utvecklas i samarbete med socialtjänst, primärvård, äldre personer och andra experter.
- Undersökning av hur användbar och värdeskapande den praktiska guiden är för samordnande funktioner inom socialtjänst och primärvård.
Det huvudsakliga målet är att utveckla ett processtöd för socialtjänst och primärvård som vill samskapa en sammanhållen vård och omsorg tillsammans med äldre personer.Bakom projektet står fyra forsknings- och utvecklingsenheter i Stockholms län (FOU nu, FoU Nordost, Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum, och Nestor FoU-center) samt Akademiskt primärvårdscentrum. Projektet finansieras av Forte.
Under projektet kommer vi ha regelbundna öppna seminarier om projektets delstudier för att kontinuerligt bidra till ökad kunskap om samskapande och sammanhållen vård och omsorg.
Bakgrund
Läs mer om bakgrundarbetet här: God nära vård – vad fungerar, för vem, under vilka omständigheter och varför?
Kontakt
För mer information, kontakta Maria "Mia" Flink, maria.flink@regionstockholm.se
2025-03-06