Samarbete Öppna jämförelser äldre, LSS, och myndighet

Samarbetet syftar till att stärka systematisk kvalitetsutveckling genom att bistå deltagande kommuner i att tolka Öppna jämförelsers Äldre- och LSS-enkäter på ett likartat sätt, vilket främjar jämförelser över tid och geografiskt.

Öppna jämförelser är en sammanställning av mått som syftar till att spegla helheten inom vård, omsorg och folkhälsa som upprättas årligen av Socialstyrelsen i samarbete med SKR (Sveriges kommuner och regioner). Jämförelserna kan ge en god grund för att följa utvecklingen av kvalitet bland annat inom vård och omsorg om äldre. Resultat redovisas på nationell, regional, lokal och enhetsnivå.

FOU nu facilierar informationsutbyte i form av nätverk, sammanställer rapporter och bjuder in till möten. Nätverket fokuserar på följande jämförelser:

Process

Genom att verka för att varje kommun skall förstå och besvara jämförelsernas frågor på likartat sätt får kommunerna mer jämförbara resultat, vilket främjar jämförelser både över tid och geografiskt. Arbetet utgår från den arbetsprocess och årsplan som togs fram 2016 och som fokuserade på de Öppna jämförelser-undersökningar som berör Äldreområdet. Med start hösten 2019 inkluderas också LSS-området i processen.

Den modell som arbetsgruppen tog fram består av tre steg:

  1. Dialoger för att säkerställa lika tolkning av enkätfrågorna
  2. Sammanställning av det resultat som publiceras av Socialstyrelsen där kommunerna jämförs med varandra, länet och riket.
  3. Dialoger för analys och erfarenhetsutbyte som underlag för lokala förbättringsarbeten

Processen involverar samtliga FOU nu:s ägarkommuner och inkluderar diskussion om indata, sammanställning av utdata, samt gemensam analys av utdata. Fokus ligger på beställar- och ledningsnivå.

Individbaserad systematisk uppföljning (ISU)

Planering för arbete för att stärka kompetens och arbetssätt rörande systematiskt datadrivet förbättringsarbete, med utgångspunkt från Öppna jämförelser. I samverkan med FoU:er i länet.

2025

Utveckling från tidigare år, med samtliga kommuner. Ta det ett steg vidare under 2025, koppla till individbaserad systematisk uppföljning.

Kontakt

För mer information, kontakta Andreas Larsson eller Elisabeth Lauritzen.

Senast ändrad 2025-03-06