- Stöd och kunskap för samverkan – sammanhållen vård och omsorg
- Stöd och kunskap för kompetens och kunskapsbaserad praktik
-
Stöd och kunskap förebyggande och delaktighet
- Processtöd för socialtjänst och primärvård för sammanhållen vård och omsorg tillsammans med äldre personer – KOMPASS
- Nätverk för chefer förebyggande verksamhet
- Stöd till utveckling av öppen/förebyggande verksamhet
- Brukarstyrd tjänsteutveckling, delaktighet
- Samskapad samverkan för att förebygga försämrad hälsa hos äldre – ett deltagande aktionsforskningsprojekt – SAMSAS
- Samarbete kring stöd för förebyggande egenvård i hemmiljö för sköra äldre personer – STEG
- Omställning nya Socialtjänstlagen
- Spridning av kunskap samt lärande nätverk
- Regional samverkan
- Avslutade arbeten
- Vårt arbete
- Stöd och kunskap förebyggande och delakt...
- Befintlig sida: Samarbete kring stöd för förebyggande eg...
Samarbete kring stöd för förebyggande egenvård i hemmiljö för sköra äldre personer – STEG
Arbetet syftar till att undersöka vilka möjligheter som finns med verktyget ”egenvårdsintyg”, och hur verktyget kan användas för att stärka samarbetet mellan primärvård och äldreomsorg i arbetet för att förebygga ohälsa och försämrad funktionsförmåga hos hemmaboende äldre personer med hemtjänst.
STEG – Samarbete kring stöd för förebyggande egenvård i hemmiljö för sköra äldre personer är ett FoU-gemensamt forskningsprojekt som genomförts av forskare från Stiftelsen Äldrecentrum, Nestor FoU-center, FoU Nordost, Sophiahemmets högskola, Akademiskt primärvårdscentrum och FOU nu. STEG är ett treårigt projekt som finansierats av Forte. Arbetet inleddes 2022 och avslutades i slutet av 2024.
Målet var att skapa arbetsmodeller som stöd för att utveckla primärvårdens och äldreomsorgens samarbete kring förebyggande egenvård – med särskilt fokus på hur det befintliga verktyget "egenvårdsintyg" kan användas – arbetsmodeller som är relevanta, genomförbara i verksamheterna och som ger önskade effekter för de berörda.
Projektet har utgått från en deltagaraktiv och samskapande forskningsmetodik. Stort fokus lades på de äldres perspektiv och önskemål. Metoden valdes med hänsyn till att resultaten ska bli praktiskt användbara i samverkansarbetet.
Avslutning och dokumentation 2025
Utvecklingsarbetet med berörda verksamheter avslutades vid årsskiftet 2024/25. Nu pågår dokumentation av lärdomar från projektet samt spridningsaktiviteter.
Tre delar
Arbetet har genomförts i tre delar som bygger på varandra. I del ett kartlades i vilken omfattning, och till vad, egenvårdsintyget används i dagsläget, samt vilka övriga verktyg/arbetssätt som används för att samverka kring stöd till egenvård. I del två undersöktes hur involverade yrkesgrupper i primärvård och äldreomsorg ser på verktyget egenvårdsintyg och annan samverkan, samt vad äldre personer önskar för att de ska känna sig trygga i att ta emot stöd till egenvård från äldreomsorgen. Utifrån de två första delstudierna togs arbetsmodeller för samverkan fram i samarbete mellan forskare, berörda funktioner inom primärvård och äldreomsorg samt äldre personer.
Från FOU nu deltog Emma Granström i studiens tredje del där arbetsmodeller samskapades tillsammans med berörda parter (primärvård, äldreomsorg och äldre personer). Genom att inkludera flera olika perspektiv skapades modeller som är relevanta och genomförbara i verksamheterna vilket bäddar för praktisk användbarhet.
Kontakt
För mer information kontakta Emma Granström emma.granstrom@regionstockholm.se.
2025-03-06