Fotoutställning om demenssjukdom ”Minnet sviker men känslan lever kvar” (2010)

Under 2010 har en konstgrupp som bildats inom äldreomsorgen i Upplands-Bro följts och fotograferats av Yanan Li, FOU nu. Med fotografierna förmedlas något av den energi och glädje som upplevdes i konstgruppen, känslor som kan leva kvar även när minnet sviker.

Det här är ett avslutat arbete

ImageKonstgruppen har drivits på initiativ av äldrepedagog Mirjam Brocknäs, Upplands-Bro kommun. Med kamera har Yanan dokumenterat hur självporträtt och abstrakta motiv växte fram med försiktig penselföring, akvarellfärger och andra tekniker. Många av målningarna är vackra och spännande att betrakta. Fast det som fängslade Yanan mest var processen; hur målandet i sig påverkade deltagarnas känslor och sinnesstämning.

ImageSamtliga deltagare hade en demenssjukdom med allt vad det innebär i form av glömska, svårigheter att förstå sin omgivning och att själv göra sig förstådd. Men den osäkerhet och passivitet som sjukdomen normalt framkallar verkade hållas i schack i konstgruppen.

I denna lustfyllt skapande miljö övergick osäkerhet i trygghet och passivitet blev till aktivitet. Gradvis växte deltagarnas självförtroende och allt oftare mötte Yanan stolta ansiktsuttryck.

Utställningen har visats i samand med Alzheimerdagen i Upplands-Bro kommun och kommer att finnas med på En dag för Anhöriga den 1 oktober 2010 i Stockholms stadshus.

Kontaktperson: Yanan Li, FOU nu

ImageImage