Fullspäckad AKA-nätverksdag

Den 5:e december anordnades en välbesökt nätverksdag för AKO:r i vår gemensamma plattform inom geriatrisk hälso- och sjukvård ASIH, SPSV, Närakuter och kommunal verksamhet i Region Stockholm.

Den 5 december 2024 var det dags för årets sista fysiska AKA-nätverksdag. Ett 30-tal deltagare kom samman från ASIH/SPSV, kommun, närakut, geriatrisk hälso- och sjukvård i Region Stockholm samt lärosäten.

Under förmiddagen hade vi en session som handlade om framtidens kompetens i hälso- och sjukvård och omsorg. Det var Christina Sundman som förde en dialog med deltagarna om nationella vårdkompetensrådet arbete med kompetensförsörjningsstrategin. Därefter hade vi en Pre-mortem workshop vilket är ett verktyg för att tänka riskbaserat inom projektledning där man antar att ett projekt eller en process redan har misslyckats, det låter dig "titta tillbaka från framtiden".

Rubriken för pre-mortem var: "När studenterna kom till vår kommunal och regionalgemensamma vårdenhet gick allt åt skogen!" Ingången till arbetet i gruppen: Vi har samlats idag för att diskutera ett totalt misslyckade av mottagande av studerande i en kommunal och regionalgemensam vårdenhet. Vi ska reda ut vad som gick fel. Varför misslyckades vi?"  Det blev ett livligt och kreativt arbete i mindre grupper som resulterade i många erfarenhetsutbyten, nya tankar och idéer om möjliga proaktiva lösningar på problemen.

Under eftermiddagen delgav de deltagare i AKA-nätverket som fått beviljat extra finansiellt stöd hur de har jobbat med utbildningsåtagandet under året och hur planen ser ut för 2025 genom att visa upp posters. Bland annat berättade AKA för Stockholms Sjukhem Geriatrik hur de via reflektionsseminarier med studenter på ett mer systematiskt sätt tillvara tagit deras erfarenheter. Studenterna har uppmanats till att kritiskt reflektera och våga ifrågasätta vårdsituationer utifrån teoretisk kunskap för att bedöma och komma på alternativa lösningar. Detta har bland annat gett upphov till ett förbättringsarbete med SBAR i fokus. Dalen berättar att Capios AKA-nätverk har utvecklat gemensamma handledare- och studentsidor på Intranätet och Handen berättar att de startat en studentorganisation som bidragit till tryggare studentmottagande. Ett exempel från Sabbatsberg är arbete med Workshops anpassade från SÖS, ett annat från Jakobsberg är nystart av KTC (klinisk färdighetsträning).

Vi avslutade dagen som brukligt när nätverket ses fysiskt att de som bjudit in, får möjlighet att berätta om sin verksamhet och visa runt.

Publicerad 2024-12-16