-
Sammanhållen vård och omsorg
- God nära vård - vad fungerar, för vem, under vilka omständigheter och varför?
- Lokal samverkan geografisk samordning/”kluster”
- Samarbete kring demensfrågor
- Samordning av vård och omsorg efter utskrivning i ett komplext sjukvårdssystem
- SAMSAS – nya samverkansmodeller för att förebygga försämrad hälsa hos äldre personer som bor hemma
- STEG – Samarbete kring stöd för förebyggande egenvård i hemmiljö för sköra äldre personer
- Utskrivning från slutenvården, stöd till samverkan kring Lag om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård (LUSen)
- Vuxna i förvärvsarbetande ålder med insatser från flera delar av socialtjänsten
- Systematisk kvalitetsutveckling och kunskapsbaserad praktik
- Regional samverkan
- Vård och omsorg i samverkan med akademi och utbildning
- Spridning av kunskap, stöd vid implementering samt lärande nätverk
- Avslutade arbeten
- Vårt arbete
- Sammanhållen vård och omsorg
- Befintlig sida: Utskrivning från slutenvården, stöd till...
Utskrivning från slutenvården, stöd till samverkan kring Lag om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård (LUSen)
Stöd till lokal implementering, utveckling och uppföljning utifrån riktlinjer och rutiner kopplat till regional överenskommelse rörande lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård, LUSen (2017:612), i syfte att stärka en sammanhållen vårdkedja.
Arbetet sker tillsammans med involverade aktörer från kommun och region (exempelvis husläkarmottagningar, rehab, geriatrik och ASiH) utifrån lokala omständigheter. Arbetet sker i samverkan med andra FoU-enheter i regionen, vilket möjliggör både lokala och regionala perspektiv.
Pågående arbeten
-
Pilot/utveckling av SIP kopplat till LUSen, i samverkan mellan berörda parter
Arbetet med stöd för stärkt lokal samverkan kring LUSen fortsätter med utgångspunkt från den lokala samverkan i den geografiska samordningen. Genom att lokalt få ihop och ha en dialog tillsammans mellan de aktörer som berörs stärks förståelse för varandras uppdrag, gemensamma arbetsformer och samsyn kring hur processen kan utföras och kontinuerligt utvecklas.
Formerna för fortsatt stöd anpassas efter den lokala kontexten samt utifrån vad andra aktörer gör för att undvika eventuellt dubbelarbete. -
Stöd vid införande av LifeCare vid behov och efterfrågan
Vid efterfrågan och behov kan FOU nu vara en part som stöd vid införande av Life Care SP. -
Lärande från införande av Förstärkt Utskrivning (FU) efter slutenvårdstillfälle
Förstärkt Utskrivning efter slutenvård (FU) är ett nytt uppdrag som implementeras succesivt inom geriatriken i regionen. Målet är att minska behovet av och kvalitetssäkra eventuell återinläggning genom en trygg och säker hemgång samt god vård i hemmet och riktar sig till patienter som bedöms ha fortsatt behov av det geriatriska teamet efter utskrivning samt har ökad risk för återinläggning.
FOU nu bidrar med stöd i uppföljning av FU samt faciliterar dialog mellan berörda parter.
Tidigare arbeten rörande LUSen
-
Enkätundersökning LUSen – hur har det gått?
För att ge bra utgångsläge för fortsatt gemensam diskussion 2021 efterfrågade vi en aktuell bild av LUSen-arbetet i och med covid-19. De fyra äldre-FoU:erna i länet genomförde tillsammans en enkätundersökning om hur samverkan kring äldre personer i behov av samordnade insatser vid utskrivning från slutenvården (LUSen) fungerade under våren 2020. Enkäten skickades till berörda personer inom kommunen, husläkarmottagningar, rehab, samt geriatrik inom hela regionen. Underlaget är grund för fördjupad dialog samt utveckling av lokal samverkan under hösten samt bidrar till lärande i länet.
Läs här för en sammanfattade enkätresultat från nordvästra länet: Första sammanställning av enkät om erfarenheter av samverkan LUSen under Coronapandemin [2020] (PDF) -
LUSen-jour 2020
Nordvästkommunernas biståndsenheter såg tillsammans med FOU nu under 2020 över om de behövde öka sin beredskap för att kunna fatta beslut om stöd till äldre personer som skrivs ut från sjukhus på helger/röda dagar. En process initierades, där behovet och olika scenarier lyftes fram. Utifrån detta arbete har en rapport tagits fram.
Ladda ner rapporten här: Lauritzen E: LUS-jour 2020? Översyn av behov av och möjligheterna för biståndsbedömning under helgdagar för stöd i hemmet till äldre i samband med utskrivning från sjukhus [2019] (PDF)
Kontakt
För mer information, kontakta Charlotta Nylén, charlotta.nylen@regionstockholm.se
2023-03-23