FOU nu följer konceptet "Trygg hemgång" och anordnar frukostseminarium

Trygg hemgång är ett spännande koncept som håller på att utvecklas på olika sätt i flera kommuner. Konceptet innebär ett förstärkt mottagande av äldre som känner oro inför att komma hem efter vistelse på sjukhus eller korttidsboende. Frågan är aktuell, inte minst om den nya lagen om samverkan vid utskrivning från slutenvården införs.  Järfälla kommun gör under 2017 och 2018 ett pilotprojekt där ett team med 5 undersköterskor erbjuder stöd i hemmet vardagar, dagtid, upp till ca 2 veckor. De samarbetar med hemtjänst, hemsjukvård, anhörigstöd, bostadsanpassning, rehab med flera för att den äldre och anhöriga ska få en så bra start som möjligt i hemmet.

Äldre kvinna med blommorFotograf: Yanan Li

FOU nu har fått i uppdrag att följa arbetet och kommer hålla i 2 - 3 workshops för lärande utvärdering under 2017. Detta kommer att ske tillsammans med alla berörda vård- och omsorgsgivare från såväl äldreomsorgen som den landstingsdrivna vården.

En sammanhållen vård och omsorg kring de mest sköra äldre är en fråga där alla delar i vårdkedjan behöver samverka och varje del bidra på sitt sätt. Här finns mycket att lära för att få en smidig, effektiv och trygg övergång mellan olika delarna. Det ska bli spännande att följa arbetet. FOU nu kommer att ordna öppna seminarier för alla som vill följa arbetet.

Det första tillfället är ett frukostseminarium den 16 juni 2017. För mer information om frukostseminariet, klicka här.

För mer information om Trygg hemgång, se intervjun med Annika Trumstedt som arbetar med projektet på Järfälla kommun.

Vill du veta mer ta kontakt med Elisabeth Lauritzen på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.